3 enkle mindfulnessøvelser for barn

img_6566
Trenger barn stressmestring? Dessverre er det mye som tyder på det. Barn opplever økt grad av uro og stress, og de siste årene har flere eksperter uttalt at de er bekymret for barns stressnivå. Vi voksne er ofte mer opptatt av alle de oppgavene vi skal gjøre, enn å bare være tilstede sammen med barna. «Har du gjort leksene?» «Er du klar, skynd deg, det er snart trening!» «Har du pusset tennene?» Hverdagene er hektiske for de fleste av oss. Vi skal lage middager, følge opp fritidsaktiviteter, vaske klær, følge opp lekser og så mye mye mer. I tillegg har både barn og voksnes bruk av digitale medier endret måten vi forholder oss til hverandre. Hva gjør det med barn å stadig se foreldrenes blikk vendt mot en liten skjerm? Hvordan kan vi skape mer nærhet og dypere relasjoner når stadige pling fra sosiale medier tar oppmerksomheten bort fra samværet med hverandre? Og hva skjer med små, mottakelige hjerner med all den stimulien, lyden og støyen de utsettes for ved for mye bruk av digitale medier?

I Storbritannia og USA har flere barneskoler begynt med enkle mindfulnessøvelser for barn, og de viser til oppsiktsvekkende resultater. Graden av uro har sunket i de klassene som bruker det, og barna er mer konsentrerte og viser større grad av empati.

Vår familie er ikke bedre, og forhåpentligvis ikke verre, enn de fleste andre familier. Vi har gode, nære øyeblikk, men også hos oss kan stress og digitale medier spille for stor rolle. For både store og små. I vinter hadde vi et familieråd der vi ble enige om å starte med regelmessige mindfulnessøvelser igjen. Noen ganger har vi et par øvelser, andre ganger bruker vi lengre tid. Når Sigurd på 3 år er med, er det mest enkel lek, latter og yogaøvelser, mens de mellomste guttene, Erik på 12 og Aksel på 7, også bruker øvelser der pusten er sentral.

Mindfulness er ikke komplisert, det handler helt enkelt om å være tilstede på en ikke-dømmende måte. Når vi går fra alt vi skal gjøre, til å bare være, flytter vi fokus fra hodet og ned i kroppen og sjelen. Og vi begynner å legge merke til øyeblikket, til følelsene og åpner opp for at vi kan skape sterkere tilhørighet og ro. Mindfulness skaper økt velvære, et mer vennlig og åpent sinn, og vi trener opp vår evne til å være empatiske. Vi blir også bedre kjent med oss selv og får bedre selvinnsikt. Samtidig er det å gjøre mindfulnessøvlser sammen med barn en utrolig fin måte å skape nære, gode øyeblikk og styrke våre relasjoner.

Her deler jeg 3 av de øvelsene vi bruker med de to mellomste.

 

Finn pusten din

Denne øvelsen er enkel, og handler om å «lande» når det er mye støy og uro. Vi setter oss ned i en enkel lotusstilling, men alle måter å sitte på er bra. Det viktigste er at barnet sitter komfortabelt og ikke har vondt.

Be barnet om å legge merke til pusten mens den går inn og ut av nesen. Følg pusten ned i magen og ut igjen.

Legg en finger under nesen, og be barnet legge merke til om luften som kommer ut når de puster ut er varmere enn luften de puster inn. De kan gjerne lukke øynene dersom de ønsker det.

Legg deretter en hånd på magen, og be dem legge merke til hva som skjer når luften går inn og ut. Si «tenk at du har en ballong i magen. Kan du kjenne at den blåses opp hver gang du puster inn, og mister luft når du puster ut?» Sitt der og kjenn på luften en stund, før dere avslutter øvelsen.

Det kan ta en stund før barna er klar for øvelsen. Dersom det har vært mye uro og støy før vi starter, tar det en stund før vi «lander». Guttene kan få latterkramper, tøyse og noen ganger krangle. Men hver gang, etter en liten stund, roer de seg. Og etter en slik øvelse er de roligere og mer tilstede.

Kroppsskanning

 

img_6568

Barna legger seg ned, enten på matter på gulvet, eller på en sofa. Be dem lukke øynene, og finn pusten. Følg pusten inn og ut gjennom nesen.

Når roen begynner å komme, ber du barnet legge merke til tærne sine. Si at de skal se for seg at pusten de tar inn gjennom nesen, går helt ned i tærne. Deretter går dere videre kroppsdel for kroppsdel, fra foten, anklene, leggene, knærne, lårene, baken, ryggen, brystet, osv, helt til armene og toppen av hodet.

Når dere har gått i gjennom hele kroppen, kan du si at de skal se for seg at hver gang de puster inn, kjenner de en god varme bre seg i hele kroppen, og når de puster ut, kjenner de at kroppen er tung og avslappet, og synker dypt ned i gulvet eller sofaen. Gjenta dette noen ganger før dere avslutter øvelsen. Ved avslutning ber du barnet puste dypt inn og ut noen ganger før det åpner øynene forsiktig, og er tilbake igjen.

Takknemlighet

img_6569
Mennesker som er lykkelige har større evne til å vise takknemlighet. Forskning gjennom flere år viser det. Og det kan virke logisk. Vi vet at det vi gir oppmerksomhet, det vokser. Ved å fokusere på alt det vi har i livene våre, i stedet for å jage etter det vi ikke har, øker vi vårt nivå av velvære. Det gjelder også for barn.

Vi har innført en rutine ved leggetid, der vi går i gjennom dagen, og sier fem ting vi er takknemlige for akkurat i dag. Det kan være små og store ting. Fra de store, altomfattende temaene «Jeg er takknemlig for at du gav meg livet mitt, mamma!», «Jeg er takknemlig for gode venner», til «det var sykt godt med pannekaker i dag». En slik stund med hver av guttene skaper både nærhet og gode samtaler, samtidig som det også er en fin avslutning på dagen.

Vi trenger ikke øvelser for å være tilstede, men de kan være en god hjelp for oss når vi trenger å finne mer ro og nærhet i en hektisk hverdag.

Lykke til! Del gjerne dine erfaringer om mindfulness med barn. Ønsker du øvelser tilpasset mindre barn? Gi meg et lite vink, så skal jeg dele flere av øvelsene våre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..