Det er første dag av det nye året, og de fleste av oss bruker dagen på å lande etter jule – og nyttårsfeiringen, og til å forberede oss til hverdagene som plutselig kommer tilbake for full styrke.
Jeg har brukt de siste dagene på å tenke over året som har gått, hva jeg vil legge bak meg, hva jeg vil ta med meg videre, og hvilke ønsker og mål jeg har for 2019. I likhet med svært mange andre. Nyttårsforsettene florerer rundt i sosiale medier, og jeg har lest om folk som skal bli sunnere, trene mer, være mindre i sosiale medier, slanke seg de der 5 kiloene, løpe halvmaraton, kutte ut sukker i januar, kutte ut kjøtt og i tillegg være mer tilstede sammen med gode mennesker, le mer, danse mer, nå nye mål i jobbsammenheng eller privat. Og mye mer. «New year, new me!»
Så kommer hverdagene. Plutselig er haugene med klær som skal brettes tilbake, middager skal planlegges, møter og lekser og ungenes treninger skal klemmes inn i hverdagene, og vi skal rekke over nye oppgaver i arbeidslivet. Og disse nyttårsforsettene blekner fort i møte med de lange rekkene av endeløse to-do lister.
Men det må ikke være sånn!
I «Diagnose: Flink pike» skriver jeg om hvordan vi kan analysere hva vi bruker tiden vår på, og hvordan vi kan ta bevisste valg for hva vi ønsker å fylle livene våre med. Her vil jeg dele tre trinn som kan hjelpe med å skape den hverdagen du ønsker, og oppnå de målene som er viktige for deg.
Tre trinn til å oppnå dine mål!
1. Bli bevisst dine verdier
Dersom du ønsker å skape endring, er det viktig å tenke nøye i gjennom hvilke verdier som er viktige for deg. Når vi lever et liv som er i harmoni med våre verdier, får vi mer energi og føler oss motiverte og tilfredse. Å leve i tråd med våre verdier gjør at stressnivået reduseres, fordi det gjør det lettere for oss å ta kloke valg som stemmer overens med vår indre oppfattelse av hvem vi er og hva som er viktig for oss.
Hvorfor er det for eksempel viktig for deg å trene mer? Handler det om at du føler du bør forbedre deg, for å bli en sprekere eller slankere versjon av deg selv? Handler det om at trening gir mer overskudd og glede i hverdagen? Handler det om hvilke helsegevinster det vil gi? Hvorfor er det viktig for deg å løpe halvmaraton? Er det fordi du selv ønsker det, eller fordi du vil vise andre at du er i stand til det? Still den typen spørsmål til de ulike målene dine, og evaluer dem igjen. Setter du deg mål fordi du ønsker en positiv forandring, eller fordi du tror at du må endre deg og «bli en bedre versjon av deg selv?»
Hvis målene dine, etter en grundig og ærlig evaluering, fortsatt er viktige for deg, fordi det gir deg energi og fordi det tilfører livet ditt noe positivt, så bør du beholde dem. Men hvis målene handler om at du tror du må bli flinkere og bedre, så vil jeg anbefale at du vurderer å droppe dem. Og heller innse at du allerede er god nok, akkurat som du er. Ingen av oss trenger å endre oss, fordi vi ikke holder mål. Vi er allerede gode nok! Kanskje vi heller skal vurdere å akseptere oss selv for de vi er, og bli mer glade i oss selv?
2. Planlegg ukene dine
En uke bør gjenspeile livet, slik vi ønsker å leve det. Derfor er det viktig å planlegge ukene slik at vi får tid til å prioritere det som er viktigst for oss. Vi må verdsette hverdagene og gi hverdagene mer kjærlighet. En måte å gjøre det på, er ved å lage planer, uke for uke, der vi ikke bare skriver ned hvilke praktiske gjøremål vi skal i gjennom, men også planlegger hvordan vi kan jobbe med målene vi har satt oss. Før du lager planen din, kan du gjerne stille deg selv følgende spørsmål, slik at du er sikker på at du får tid til å prioritere det som er viktigst for deg og dine nærmeste i uken som kommer, og dermed også i det livet du ønsker å leve:
- Hva er det viktigste som skal skje denne uken?
- Hva er mine mål for denne uken, og hvordan kan jeg konkretisere dem?
- Hvordan skal jeg jobbe i uken som kommer?
- Hva kan jeg gjøre denne uken for å ta vare på min fysiske og psykiske helse?
- Hva gir meg energi, og hvordan kan jeg prioritere det i uken som kommer?
- Hvem trenger jeg å være sammen med?
- For å nyte uken, må jeg huske å…?
3. Ta små steg og vær raus mot deg selv!
Endring tar tid. Ta små steg, bruk tid på å innarbeide nye vaner, og vær raus mot deg selv. Om du kommer ut av de nye vanene, start på ny. Hvis det er det du ønsker. Å pine seg selv gjennom nyttårsforsetter som du ikke liker, som ikke er i takt med verdiene dine, og som er basert på ytre motivasjonsfaktorer, vil ikke vare. Senk da heller ambisjonsnivået, vær glad i den du allerede er, og endre det du virkelig ønsker å endre. Ikke vær for streng mot deg selv, selv små fremskritt er fremskritt. Det viktigste er at du nyter livet, senker skuldrene, og er tilstede både i deg selv og sammen med andre.
Lykke til med å oppnå dine mål! Dersom du vil lese mer om hvordan du kan analysere hva som skaper stress i ditt liv, hvordan du kan jobbe med verdier, ukeplaner og ulike former for stressmestringsteknikker, kan du kjøpe boken min, Diagnose: Flink pike her.