Livshjulet

Livshjulet er et kjent coaching – verktøy som jeg bruker når jeg veileder jobbsøkere i mitt arbeid som jobbkonsulent. For å vite hvor vi skal videre, for å bli bevisst hva som skaper hindringer for oss, og hva som er vårt mål, er det en nyttig øvelse å kartlegge vår nåsituasjon. Jeg opplever gang på gang hvor nyttig en slik visuell øvelse er for den som fyller ut sitt hjul, fordi det viser på en veldig oversiktlig måte hvordan livet vårt er akkurat nå, både som helhet og på detaljnivå. Daisy Lovendahl skriver i boken «Lev. Kunsten å mestre både kærlighet, familie og karriere» at livshjulet kan sammenliknes med å gå rundt i sin livs hage, for å se på  de ulike blomstene som finnes i vårt liv.

Jeg har brukt livshjulet selv ved flere anledninger når jeg har hatt behov for å kartlegge livet mitt her og nå. Livshjulet har gjort meg bevisst hva som er mine største kilder til glede og lykke, men også hva som skaper stress. Jeg ser også lettere en sammenheng mellom konkrete valg, fokus og følelser.

Livshjulet består av åtte områder: Karriere og jobb, økonomi, venner og familie, partner og kjærlighet, form, kropp og helse, personlig utvikling og utdanning, moro og avkobling og fysiske omgivelser. Disse åtte områdene er ikke nødvendigvis det som er viktigst for deg, dersom du vil legge til flere, som for eksempel de områdene som er mer gjemt, så skriv dem også. Dersom du er singel, men lengter etter en kjæreste, skriv det ned. Hvis du ikke har barn, men ønsker du hadde det, så skriver du ned det også. For disse mer gjemte områdene kan også gi en oversikt over hva som kan skape både mestring og glede, men også en følelse av nedstemthet og stress.

Slik fyller du ut ditt livshjul

Sett et tall mellom én og ti på de åtte livsområdene, der én er den laveste karakteren, og ti er den høyeste. Hvor er du på akkurat dette området på nåværende tidspunkt? Hvordan står det til med økonomien? Hva med forholdet til ulike familiemedlemmer? Opplever du konflikter eller at du stadig går rundt med dårlig samvittighet fordi du føler du burde bruke mer tid på noen i familien? Og hva med din fysiske helse? Trener du, har du et godt og balansert kosthold? Sover du godt om nettene, eller opplever du at tankekjøret setter i gang hver gang du legger deg, og gjør det vanskelig å finne søvnen? I så tilfelle, hva er det som utløser tankekjøret?

Still deg selv denne typen spørsmål på hvert av de åtte livsområdene, og gi deretter den karakteren du mener beskriver ditt livsområde best akkurat nå. Du kan gjerne fargelegge de ulike «kakestykkene» også, opp til den karakteren du har gitt dette området av livet ditt, og da får du et visuelt hjul, der det sannsynligvis er noen ujevnheter. Hvor er ubalansen, hvilke livsområder må du ta tak i? Kan du ut i fra denne kartleggingen se mer tydelig hvilke områder som skaper stress for deg?

Husk at livshjulet kun er din egen vurdering av ditt eget liv her og nå, og en slags status på hvordan du har det akkurat i øyeblikket. Noen av områdene kan du forandre, andre kan du ikke forandre. Du vil få en pekepinn på hvilke områder du er fornøyd med, og hvor du forhåpentligvis føler du har kontroll, områder som gir deg glede og mestring. Samtidig vil du kanskje enda tydeligere se hvilke livsområder som skaper stress, bekymringer og uro hos deg.

Skriv ned disse områdene, enten det er ett eller flere, og still deg selv følgende spørsmål til hver av områdene:

  1. Hvorfor har jeg satt så lav karakter på dette området?
  2. Hva må til for at jeg skal øke dette livsområdet til en høyere karakter?
  3. Hva kan jeg endre, og hva kan jeg ikke endre?

 

Etterpå kan du gjøre det samme med de områdene du har satt høyest karakter på. Hva kjennetegner de livsområdene der du har det godt, kjenner en følelse av mestring og lykke? Hvilke verdier gjenspeiles i disse områdene, og hvilke styrker har du? Det er viktig å ikke bare se på alt som skaper stress og negativitet hos deg, men også se hva som skaper gode følelser og livsglede. Bruk disse områdene til å løfte de områdene du har dårligst karakter på.

Hensikten med livshjulet er altså å få en oversikt over livet ditt, slik det er her og nå. Du får både en visuell gjennomgang av livet ditt som helhet, men også detaljert informasjon. Det er en viktig bevisstgjøring av hva som er bra, og hvordan du kan bruke dine positive sider på flere områder i tilværelsen din, og samtidig hvilke områder som er med og skaper stress, bekymringer og negativt fokus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..