Sjokolade- meditasjon!

Bilde fra tine.no

Det er fredags kveld, og jeg sitter og zapper uinspirert mellom kanalene. Det er ikke ofte vi ser på TV, kveldene fylles av så mye annet hos oss. I det jeg zapper forbi kanalen «MAT», ser jeg Sophie Dahl lage en mørk, rustikk sjokoladekake. Og med ett blir jeg årvåken og interessert. Jeg liker filosofien hennes, om enkel og ujålete mat, og ikke minst, så snakker hun om sjokolade med ektefølt lidenskap. En lidenskap jeg kjenner meg igjen i. Sjokolade… hvem elsker vel ikke den mørke, forførende godsaken? (Eh, Ok. Min nest eldste sønn. Men det er en annen historie).

Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg har tatt meg selv i å spise en hel skål sjokolade i turbofart, noe som gjør meg mer kvalm og uvel enn å gi meg den gode, ultimate sjokoladeopplevelsen.

Men sjokolade. Og meditasjon. Hva i all verden har de to med hverandre å gjøre, tenker du kanskje nå. Og hvis du ikke har hørt om det før, har jeg nå gleden av å introdusere deg for en mindfulness-meditasjon der sjokolade spiller hovedrollen!

Mindful eating er en stadig voksende gren innen mindfulness, men det er ikke noen form for diett. Mindful eating handler ikke om hva du spiser, eller hvor mye du spiser, men hvordan du spiser. Det handler om å fokusere på selve maten, vise takknemlighet til alle som har bidratt til måltidet, og å nyte maten langsomt. Det handler om å oppleve maten du spiser på en mer intens måte, å virkelig legge merke til smaken, duftene, teksturen, fargene og hele måltidet. Rett og slett nyte maten!

Hvem har ikke opplevd å sluke mat mens man ser TV, skroller på mobilen eller leser avisen? Og så oppdaget at tallerkenen er tom uten av vi har lagt merke til at vi har spist? Hvis vi ikke gir vår fulle oppmerksomhet til maten vi spiser, kan vi spise for mye, og vi går glipp av den nytelsen maten kan gi oss. Og ved å være oppmerksomt tilstede, både når vi lager mat og når vi spiser, oppnår vi både at måltidet gir oss en helt annen matopplevelse, i tillegg til at mindfulnessprosessene settes i gang: stressnivået senkes, hormoner og blodsukker kommer i balanse, og vi opplever en større, indre ro. Dette er også en god metode for å holde vekten, fordi man legger fortere merke til når man er mett. Vi lærer også å skille mellom «sult» og «ha lyst på/ være fysen på noe/ være godtesyk». Mindful eating er virkelig en vinn – vinn – vinn, med andre ord!

Så var det dette med sjokolade, da. Her vil jeg introdusere deg for en sjokolade- meditasjon, inspirert av Fedon Lindbergs bok «Tid med maten. Nyt mer. Oppnå mer ro. Hold vekten. Mindful eating» (Cappellen Damm).

Sjokolade- meditasjon trinn for trinn

Finn frem: en bit sjokolade. (Obs – de fleste meditasjoner av denne art mener at sjokoladen skal være mørk (høyt kakaoinnhold) og sukkerfri. Jeg elsker mørk sjokolade, og egentlig alle typer sjokolade. Men litt av poenget forsvinner hvis du ikke spiser favoritt – sjokoladen din. Selv om jeg elsker mørk sjokolade med havsalt og chili og allslags fine og fornemme sorter, må jeg innrømme at favoritten er og blir Freias melkesjokolade. Iskald, rett fra kjøleskapet…).

Så altså; finn en bit av din favorittsjokolade. Og følg disse instruksjonene: 

  1. Ta noen dype åndedrag for å slappe av. Det er viktig at du starter sjokolade- meditasjonen så avslappet som mulig. Pust rolig inn og ut, og bare legg merke til pusten din.
  2.  Ta en liten bit av sjokoladen. La den ligge på tungen og smelte i munnen. Legg merke til smakene fra sjokoladen, bli helt oppslukt i det du opplever akkurat nå. Fortsett å puste dypt og avslappet, og konsentrer deg om følelsene i munnen – kjenn etter på hvordan sjokoladen endrer sin konsistens, rull den rundt med tungen, og la den ligge litt helt oppe i ganen før du svelger den.
  3. Etter hvert som du svelger, fokuser på hvordan det føles når sjokoladen går ned. Legg merke til hvordan munnen føles tom. Mens du tar neste bit av sjokoladen, prøv å legge merke til hvordan armen føles mens du hever den for å få sjokoladen til munnen, hvordan sjokoladen føles mot fingrene. Er den i ferd med å smelte, er den klissete? Legg merke til hvordan sjokoladen føles når du endelig legger den i munnen. Fokuser på alt det du opplever og føler i øyeblikket.
  4. Hvis andre tanker strømmer på, er det helt ok. Du kan ikke stanse tankene. Men du kan velge hva du gir oppmerksomhet. Vend derfor oppmerksomheten vennlig, men bestemt tilbake til smakene og opplevelsene knyttet til sjokoladen. Det handler om å prøve å leve i øyeblikket, så godt du bare kan.
  5. Nyt denne følelsen. Når du er ferdig med å nye sjokoladen, gå tilbake til den samme følelsen i løpet av dagen, og du vil føle deg mer avslappet. Du kan velge å fortsette meditasjonen etter at sjokoladen er borte, eller bare fortsette med dagen.

Lykke til! Og denne meditasjonen gjelder ikke bare for sjokolade, du kan bruke den for alle typer mat, vin, snop og snacks. Det gjør at du faktisk spiser mindre, samtidig som du nyter mye mer.

Og sånn avslutningsvis… har jeg helt sluttet å tømme skålen med melkesjokolade? Nei. Det hender seg vel, må jeg innrømme. Men det skjer stadig sjeldnere. Jeg prøver, så godt jeg kan, å spise mindfult. Øvelse gjør mester, og jeg tror nok jeg må øve meg myyye på sjokolade – meditajson fremover… 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..