Hva er mindfulness?

Hva er egentlig mindfulness? Stadig flere skriver, snakker om og har begynt å praktisere mindfulness, man kan nesten si at det er litt i vinden for tiden. Og det er ikke rart. Mange, ulike mennesker har oppdaget de store, fysiske og psykiske helseeffektene man får ved å praktisere mindfulness, og bruker det som et verktøy for å skape et liv i balanse. Forskning viser at ved å praktisere mindfulness reduserer vi stressnivået, vi senker blodtrykket, øker konsentrasjonen og presetasjonene våre. Vi får bedre søvnkvalitet, og mindfulness forbedrer en rekke andre, fysiske og psykiske helseutfordringer som blant annet mildere depresjoner og angst. Mindfulness gir en opplevelse av økt velvære og livskvalitet.

Så hva er det, hvorfor virker mindfulness, og hvordan gjør vi det?

Mindfulness handler om å være oppmerksomt tilstede, her og nå, på en ikke-dømmende måte. På norsk har mindfulness blitt kalt for oppmerksomt nærvær. Det er en holdning som kjennetegnes av at vi har en aksepterende oppmerksomhet på det som skjer i øyeblikket.

Når vi praktiserer mindfulness, aktiviserer vi avspenningsresponsen, eller «bremseknappen», noe som gjør stressnivået i kroppen senkes. Moderne mennesker er omgitt av så mange oppgaver, så høyt tempo, krav og støy, at vi har problemer med å slappe av. Vi er konstant tilgjengelige via sosiale medier, mobiler og nettbrett, og tar inn store mengder informasjon hver eneste dag. Vi tenker, grubler, bekymrer oss, og stadig flere føler seg fanget i en tidsklemme som gjør at det føles som om vi aldri helt klarer å senke skuldrene og finne ro. Vi går rundt med et vedvarende nivå av stresshormoner i kroppen, noe som på sikt kan få negative konsekvenser for oss.

Stress har blitt vår nye folkesykdom.

Mindfulness gjør at vi klarer å «bremse» stresshormonene, og ved å praktisere mindfulness, setter vi i gang de prosessene i oss som reduserer stress, og øker vår følelse av velvære, tilstedeværelse og ro.

Hvordan praktiserer vi mindfulness? 
Det er hovedsakelig to måter vi kan praktisere mindfulness på: via pusteøvelser, og ved å være fullt oppmerksomt tilstede på det som skjer i øyeblikket.

Begge deler setter umiddelbart i gang de prosessene i sentralnervesystemet som senker stressnivået, og som bidrar til de gunstige helseeffektene jeg beskrev ovenfor.

Pusteøvelser handler om å være oppmerksom på pusten, fordi pusten tar oss inn i øyeblikket og bort fra grubling, analyser og (ofte) selvbebreidelser over ting som har skjedd i fortiden, og fra bekymring for hva som kan skje i fremtiden. Stresstanker. Vi lærer at det eneste vi har, er øyeblikket her og nå. Vi lærer også å observere og akseptere de tankene og følelsene som strømmer på på en ikke-dømmende måte, for det går ikke an å stoppe dem. Vi kan ikke styre tanker og følelser, men vi kan lære oss å styre hva vi gir oppmerksomhet til. Vi ER ikke våre tanker og følelser, vi HAR tanker og følelser.

Jon Kabat-Zinn uttrykker dette gjennom sitt kjente sitat om at man ikke kan stoppe bølgene, men at man kan lære seg å surfe.

Pusteøvelser vil jeg skrive mer om i neste innlegg om mindfulness.

Det å være oppmerksomt tilstede i øyeblikket handler om å bruke alle sanser, følelser og oppmerksomhet på det som skjer akkurat her og nå. Oppmerksomt nærvær er det motsatte av multitasking og å «gå på autopilot».

I går skrev jeg om å være oppmerksomt tilstede i øyeblikket, les gjerne teksten nedenfor her på bloggen om «Sjokolade- meditasjon».

Hvis vi i stedet for å «sluke» en sjokolade, eller et annet måltid. som jeg skrev i innlegget om «Sjokolade- meditasjon», og i stedet bruker tid på å lage maten, bruker friske råvarer, snuser inn de deilige duftene, ser på fargene, gir selve spisingen vår fulle oppmerksomhet, vil vi både oppleve at maten smaker mye bedre, samtidig som vi setter på «bremsen», og reduserer stressnivået i kroppen.

Det er dette som kalles å være oppmerksomt tilstede i øyeblikket. Vi bruker sansene og vender oppmerksomheten mot det vi holder på med, i stedet for å multitaske og holde på mange ting samtidig.

Å «sluke» maten mens man ser tv eller skroller på mobilen, gjør at vi spiser fortere, glemmer å legge merke til hvordan maten smaker, og ofte spiser vi for mye.

Pusteøvelser og det å være oppmerksomt tilstede i øyeblikket setter i gang de prosessene som senker stressnivået i kroppen. Så vi får både en rikere opplevelse av det som skjer rundt oss, samtidig som vi får de helsebringende mindfulness – prosessene.

Hvis du vil øve opp din evne til å være oppmerksomt tilstede i øyeblikket, kan du legge merke til hvordan vannet treffer kroppen når du dusjer. Kjenn etter på varmen, dampen, på duften av såpe og sjampo. Prøv å ikke gi alle andre tanker oppmerksomhet, bare vær tilstede når du dusjer. Når du går ut, legg merke til vinden som treffer deg på kinnet, hvordan snøen knaser under føttene dine, eller hvordan regndråpene lander på deg. Når du snakker med noen, gi dem din fulle oppmerksomhet.

Lytt, nikk, vis at du er tilstede. Det gir den du snakker med en følelse av å bli sett, samtalen får kanskje en annen dybde, og de gunstige mindfulness-effektene settes i gang. Det finnes utallige måter å være oppmerksomt tilstede i hverdagen. Finn dine øyeblikk, og øv deg. Dersom du vil øve opp din evne til å spise sjokolade på en mer mindful måte, gir jeg deg tips til hvordan du kan gjøre det her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..