17 sekunder uten mobil, klarer du det?

Har du opplevd å stå i dusjen og plutselig komme på en knallgod idé? Kanskje du får inspirasjon til å lage noe nytt eller til å gjøre en arbeidsoppgave på en annen måte? Eller har du opplevd at du går en tur, og at et problem du har grublet på lenge virker mindre etterpå, du føler du har «gått det av deg?»

Jeg hørte nettopp at hjernen trenger cirka 17 sekunder uten stimuli for å øke sin kreativitet og å tenke nye tanker. Til å se et problem fra en ny synsvinkel. 17 sekunder uten mobil, PC, TV, Spotify, Facebook eller hva det nå er vi utsetter oss for i dagens høyteknologiske samfunn. – 17 sekunder, tenkte jeg da jeg hørte dette. Selvfølgelig, ingen er jo logget på konstant?

Jeg gjorde et lite eksperiment med meg selv, og må innrømme at jeg ble litt betenkt av mine egne, ubevisste vaner. De 17 sekundene handler om hva vi gjør i de små, naturlige pausene i løpet av en dag. Hvis vi sitter på venterommet hos legen; hvor lang tid tar det før vi finner mobilen og sjekker den?

Jeg kjører innimellom langs Jæren, og jeg stopper ofte opp for å se på havet. Lyset på Jæren er helt spesielt, og når solen bryter gjennom flere lag med skyer mens vinden pisker bølgetoppene hvite, når du nesten ikke ser hvor havet stopper og himmelen begynner, er det bare magisk. Men det stemmer faktisk ikke at jeg ser på havet. Jeg har med mobilkameraet og tar bilder av havet, mange bilder, for å prøve å fange et lite glimt av jærsk natur på kamerarullen min. Hvor lang tid tar det før jeg sjekker mobilen når jeg våkner om morgenen? Kan jeg sitte 17 sekunder på en flyplass uten å sjekke mobilen?

Svaret er skremmende. Jeg tar meg i å finne frem mobilen alt for ofte i disse små pausene i løpet av en dag. Og hva skjer? Hjernen får aldri tid til å koble helt ut, aldri tid til å hvile. Og hvis vi verken hviler eller gir rom for nye ideer og tanker, hva skjer da? Jeg frykter at vi vil se en epidemi av stress i årene som kommer, ikke bare pga mobiler, men med vårt overforbruk av teknologi som en medvirkende årsak. Hva gjør det med kvaliteten på våre møter med andre mennesker at vi alltid har mobilen tilgjengelig? Hva skjer med barns hjerner når de utsettes for så mye stimuli? Og ikke minst, hva skjer med barn når de så ofte opplever at vi foreldre sitter med ansiktet vendt mot en skjerm?

Det handler om å bli bevisst våre egne vaner når det gjelder mobiler og andre typer skjermer. Finne soner for når vi er logget på og når vi er logget av. Det handler om vårt eget stressnivå, og ikke minst, så handler det om vår tilstedeværelse, både i vårt eget liv, og for de rundt oss. På samme måte som en idrettsutøver trenger hvile for å restituere seg mellom harde treningsøkter, trenger hjernen pauser fra stimuli for å kunne finne ro, og deretter fungere optimalt når den skal.

Her er mine tre tips til mer bevisst holdning til mobilbruk:

  1. Ikke sjekk mobilen med en gang du våkner om morgenen. Bruk heller noen minutter på å tenke på hva du ønsker dagen skal bringe, drikk en kopp kaffe eller te, og bare nyt smaken og duften. (Ok, dette er ønsketenkning for oss med små barn og i overkant hektiske morgener, men ha en intensjon om noen rolige minutter uten mobil, i alle fall!)
  2. Bestem deg for å ikke ta frem mobilen i de små pausene. Bruk heller tiden på å legge merke til pusten din, til å slappe av, og gjerne til å observere omgivelsene dine.
  3. Lag ulike soner for mobilbruk. Hos oss er alle måltider mobilfrie, og før var jeg flinkere til å legge bort mobilen mens de minste var våkne. Nå kan jeg gjerne sjekke Mail og svare på Messenger mens jeg rydder kjøkkenet, sjekke Instagram mens ungene leker, ta bilder når vi er ute eller scrolle nettaviser mens minstemann ser Peppa Gris. Mobilsoner handler om når vi logger av, og når vi er tilgjengelige. Må vi virkelig svare på alt, med en gang, i alle døgnets våkne timer? Sett gjerne av en time hver kveld, der du svarer på henvendelser, sjekker sosiale medier eller andre ting, så logger du av igjen. Her er det selvfølgelig ingen fasit, det viktigste er å være bevisst hvordan du vil styre din mobilbruk. Og ikke la mobilen styre deg.

Grunnen til at de gode ideene kommer i dusjen eller når vi går tur, er at hjernen da får en etterlengtet pause. Men vi trenger flere slike pauser.

Neste gang du ser en vakker solnedgang, nyt den! Når du drikker en kopp kaffe eller sitter på et venteværelse: nyt det! Vær tilstede uten å ta frem mobilen. Det gjør godt for både hjernen, kroppen og for sjelen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..