Nytt år, brutte løfter?

Jeg bruker alltid årets siste dager på det jeg kaller en mental vareopptelling. Hva har vært bra i året som har gått, hvem har det vært godt å ha i livet mitt? Hvilke opplevelser sitter jeg igjen med og hva har jeg lært av livets brutale motbakker? Jeg tenker i gjennom samtaler som har gitt meg en spire til å vokse og utvikle meg, mennesker jeg har møtt på sitt mest sårbare, men som også har vist en formidabel styrke, og mennesker som har møtt meg på mitt mest sårbare. Og som har utgjort en forskjell i mitt liv. Jeg tenker på hva og hvem som har utfordret meg, inspirert og engasjert meg. Og jeg tenker på hva jeg vil ta med meg videre til 2018.

Jeg har ingen tro på nyttårsløfter, slik i alle fall jeg har praktisert dem tidligere. Å slanke seg x antall kilo, jogge 5 ganger i uken, slutte med sukker eller stå opp en time tidligere hver dag for å trene er målsetninger som selvfølgelig er både viktige og gode- hvis det følger med en indre motivasjon og forpliktelse. Men for de fleste av oss forblir slike løfter, gjerne slengt ut på årets siste kveld, et mageplask som bare skaper en følelse av nederlag og manglende mestring når vi etter kort tid sprekker.

Samtidig har jeg stor tro på en årlig justering av livene våre, og for meg representerer det nye året en mulighet for videreutvikling, endring og indre vekst. Jeg har derfor de siste årene jobbet mer med intensjoner enn med nyttårsløfter. Intensjoner handler om hvilke verdier vi ønsker skal være våre ledestjerner i året som kommer, og hver gang jeg står overfor et valg eller en ny retning, sjekker jeg om valget harmonerer med mine intensjoner.

Hvordan finner vi våre intensjoner? Mitt tips er å lytte til deg selv. Finn ditt indre, stille rom, det du ofte kan finne når du gjør en aktivitet som får deg til å føle at du er i «flow», der tid og sted opphører, og du bare er. Jeg finner mitt stille rom ved å praktisere yoga og mindfulness, og når jeg går tur i naturen. Ved sjøen, i skogen eller på en fjelltopp. Andre finner det når de strikker, jogger eller lytter til musikk. Det er helt individuelt, men prøv gjerne å finne det som gjør at du får kontakt med ditt indre, stille rom. Deretter tenker du på hva du ønsker skal være dine intensjoner for året som kommer, og lytter til din indre stemne. Da tror jeg dine intensjoner vil bli tydelige for deg.

Etter min mentale vareopptelling og mine møter med meg selv, er det tre intensjoner som trer tydelig frem for meg. Mine intensjoner for 2018 handler om å skape, om å finne balanse og det handler om å ivareta egen helse, både psykisk og fysisk.

Mine intensjoner for 2018

  • Skape: i 2018 skal jeg skrive ferdig og gi ut boken min «Enklere hverdag», og jeg gleder meg til å fortsette å skrive og å jobbe mer med mine kreative evner på flere felt.
  • Balanse handler om å prioritere; at jeg må ha en bevisst holdning til å finne rom til både jobb og familie, trening og ro, plikter, oppgaver og venner. Og å skrive og å skape. Så lenge jeg er bevisst at balanse er en intensjon, vil jeg være nøye på å prioritere, og nøye på å bortprioritere, slik at livet ikke bare handler om å rekke over alle plikter.
  • Helse handler om å prioritere det som gir meg god helse, og som fyller meg med god energi i året som kommer. Og jeg vet godt hva som må til, jeg vet hva slags kosthold som må til, at søvn er min viktigste kilde for å kunne fungere, og at yoga, meditasjon, natur og turer skaper god helse for meg. Jeg vet at trening gir meg overskudd og at tilstedeværelse med mennesker jeg er glad i skaper god mental helse. Jeg vet også at stress river meg ned og ødelegger gode rutiner og vaner. Men det må settes av tid, helse må prioriteres hver eneste dag, samtidig som jeg må jeg bli flinkere til å velge bort. Øve opp «kunsten å si nei».

Etter at jeg har funnet mine intensjoner, jobber jeg med å sette meg mål. Både overordnede og konkrete, men målene har sine utspring i mine verdier og intensjoner, og legges inn i min og familiens ukeplaner.

Vi er gode nok som vi er!

Og kanskje viktigst av alt; selv om jeg ivrer for endring, vekst og utvikling, og brenner for at vi alle skal tørre å leve ut det uendelige potensialet vi har i oss, må jeg få avslutte med å si at du er god nok som du er. Jeg er god nok som jeg er. Det er en vanskelig prosess å komme til en slik erkjennelse, men vi trenger ikke å endre oss for å bli bedre mennesker- vi er allerede gode nok! Vi kan videreutvikle oss hvis vi vil, leve mer i harmoni med våre verdier og omgi oss med mennesker og aktiviteter som fyller oss med god energi. Men ikke fordi vi ikke duger. Håper det kan være den viktigste verdien å ta med seg inn i det nye året, at vi faktisk talt er gode nok, og har en uendelig verdi, akkurat som vi er! Godt nytt år!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..