Avstanden midt i blant oss

Leserbrev i dagens DT. Karl Ove Knausgård snakket om «Avstanden midt i blant oss» på minnekonserten 22. juli. Finner vi denne avstanden også i Egersund?

«På søndag var det ett år siden tragedien i regjeringskvartalet og på Utøya. Noen dager etter terrorangrepene deltok flere tusen dalbuer i Rosetog i Egersund. Omtanken og medfølelsen med de som opplevde terroren og de som så brutalt fikk sine kjære stjålet fra seg, var rørende. Det norske folk viste et imponerende samhold. Statsminister Jens Stoltenbergs ord om å møte terroren med mer åpenhet og mer demokrati ble kjent over hele verden.

 

I året som gått har vi dessverre sett at Stoltenbergs ord ikke har nådd alle. Den offentlige debatten om romfolket er ett eksempel på det. Retorikken har til tider minnet om den vi så forut for andre verdenskrig. ”Rompakket” og ”kakerlakkene” må pelle seg ut av landet, skrikes det i store bokstaver på et av internetts mange debattforum. Og det er blant de mildeste karakteristikkene.

 

Avstanden finnes midt i blant oss, sa Karl Ove Knausgård på Minnekonserten i Oslo 22. juli. Det er når avstanden blir stor nok, at folk blir til noe annet enn mennesker. Det er denne avstanden som er farlig, sa Knausgård.

 

Mye tyder på at avstanden også finnes midt i blant oss her i Eigersund. I vår behandlet kommunestyret en rapport fra Telemarksforskning med tittelen ”Okka by. Evaluering av arbeidet med flyktninger i Eigersund kommune”. Rapporten er grundig, og er blant annet basert på intervjuer med flyktninger og personer som jobber med flyktninger i vår kommune.

 

Vi er gode på integrering i Eigersund. Det har Imdi, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, påpekt flere ganger. Og rapporten viser i all hovedsak at dette stemmer. Flere er med og bidrar til dette. Frelsesarmeen, EIK fotballklubb, skoler og barnehager fremheves som frivillige organisasjoner og kommunale instanser som gjør en god jobb for å integrere barn og unge. I tillegg til Flyktningtjenesten, som beskrives i rosende ordelag. Men rapporten inneholder også urovekkende opplysninger. Flere unge flyktninger eller barn av flyktninger forteller om negative opplevelser i møte med lokale ungdommer. ”I ungdomsmiljøet i Eigersund kan det synes som om det er mer direkte rasisme”, står det i rapporten fra Telemarksforskning. Unge flyktninger sier de holder seg borte fra butikker og handlesentre fordi ungdomsgjenger slenger negative og rasistiske kommentarer etter dem. De forteller at de ikke liker å gå ut på byen på kveldstid på fredager og lørdager, ettersom de ”alltid fikk slengt noe etter seg”.

 

Disse uttalelsene gir grunn til bekymring. Jeg skal være forsiktig med å dra veksler mellom det som er gjengitt i rapporten og tragedien på Utøya. Det går heller ikke an å sammenlikne retorikken rundt romfolket med slengbemerkninger som er beskrevet i rapporten. Men det må likevel tas på alvor. Et samfunn som ikke tar oppgjør med hatefulle og rasistiske holdninger, uansett hvor ”uskyldige” de kan virke, kan fort utvikle seg i en retning som er uheldig. Og det er her vi alle har et ansvar. Det som må til, i følge Telemarksforskning, er å skape flere møteplasser for de unge. Integreringsprosjektet til EIK, cafeene på Frelsesarmeen og det å møtes på samme skole og barnehage hver dag gjør at avstanden mellom ”oss” og ”dem” blir mindre. Det er når vi skaper den avstanden Knausgård snakket om, det kan bli farlig. Vi er ikke redde for de vi kjenner. Det er derfor vi trenger flere arenaer å møtes på, ikke bare de som er barn og unge, men også vi som er voksne.

 

Vi har utfordringer i Eigersund. I høst skal vi politikere ha en fagdag om integrering, der rapporten fra Telemarksforskning er tema. Vi vil lære mer, diskutere, bli klokere. I den sammenheng vil det også bli en ungdomskveld, der vi vil utfordre de unge i Eigersund til hvordan vi alle kan bidra til å skape et mer inkluderende og varmt samfunn. Jeg håper mange vil engasjere seg, og være med og bidra til å minske avstanden mellom alle oss som bor i Okka By. Bare slik kan vi bli et mangfoldig og inkluderende samfunn der rasismen ikke får lov til å spire og gro.»

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..