8. mars!

I dag markerte vi starten for Stemmerettsjubileet! I de flotte lokalene til Egersund Fayancemuseum fikk de rundt 50 fremmøtte både omvisning i temautstillingen «Halve befolkningen» og høre fem sterke – og svært ulike «Stemmer fra Dalane». Her er en liten bildekavalkade fra feiringen.

IMG_2000

Sofie Michelsen, Egersunds første kvinnelige politiker, som ble valgt inn i 1901, samme år som kvinner for første gang kunne stemme ved kommunevalg. 

IMG_4682

Fra 1901 – 1940 var det bare fem kvinnelige kommunestyremedlemmer. Anne W. Fredriksen fra Arbeiderpartiet var den femte av de kvinnelige representantene før andre verdenskrig.

IMG_4684

I Eigersund har vi hatt to kvinnelige ordførere: Solveig Ege Tengesdal (KrF) og Marit Myklebust (Ap).

IMG_4697

IMG_1991

IMG_4700

Regine Leidland var den første «Stemmen fra Dalane». Regine er 15 år, og da hun var 14 vant hun «Unge Forskere» – konkurransen med sin roman om kvinneliv fra 1800 – tallet. Hun leste fra første kapittel, om en dramatisk fødsel som endte med at den fødende kvinnen mistet livet i barselseng. Alt sett gjennom øynene til datteren Malene på 14 år som måtte være med som fødselshjelper. Regine tok salen med storm, for en formidlingsevne, for et talent!

IMG_1995

Linda Høie fra Dalane Folkemuseum hadde laget en flott utstilling! Mange fine bilder og lærerike artikler som tok for seg kvinner i det offentlige rom, både i organisasjonsliv og politikk i Egersund. Anbefaler alle å ta turen innom Fayancemuseet og se utstillingen!

IMG_4705

May Sissel Nodland er bonde, og snakket ut i fra et bygdekvinneperspektiv. Interessant og lærerikt! Bondekvinner fra Dalane har en sterk historie og tradisjon, og var, som May Sissel sa, «driftige».

IMG_2003

Regine Leidland og Feruza Alisher Mirzo, to av kveldens bidragsytere.

IMG_2015

Stortingsrepresentant Siri Meling tok det historiske perspektivet på Stemmerettsjubileet, krydret med gode historier fra Stortingets talerstol før allmenn stemmerett for kvinner ble vedtatt.

IMG_2019

Feruza Alisher Mirzo er fra Uzbekistan, og flyttet til Egersund i 2005. Hun fortalte en sterk historie om å følge sin drøm, og hvordan hun våget å satse på kunsten sin. I dag har hun galleri og systue på Amfi i Egersund.

IMG_4709

Leah Horwood avsluttet kvelden med å lese fra sin diktsamling. Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..