Mindfulness Coach- hva er det?

Det siste året har jeg tenkt mye på veien videre for det lille firmaet mitt. Etter at jeg gav ut boken «Diagnose: Flink pike» har jeg hatt over 50 foredrag om temaene i boken, jeg har også hatt noen kurs i mindfulness og stressmestring. Dette gjør jeg i tillegg til jobben min som jobbkonsulent.


Da landet stengte ned for snart ett år siden, ble naturligvis alle planlagte foredrag kansellert. Jeg hadde blitt booket inn til spennende arrangement og foredrag for både fagforeninger, en ungdomsklubb, en frivillig organisasjon og andre jeg var i dialog med, men som vi ikke hadde settlet. Jeg hadde også planlagt tre kurs i mindfulness og stressmestring i Stavanger, jeg hadde fått tak i lokaler og skulle akkurat til å publisere kursene da den mørke fredagen i mars traff oss alle sammen.

Jeg har ikke gjort så mye utadrettet dette året, først og fremst fordi jeg prøver å leve etter det jeg selv snakker om: skal du ha noe å gi til andre, må du først sørge for at du har fylt på din egen energitank. Og min energitank trengte påfyll, og brukes på mine nærmeste og meg selv. Jeg har brukt året på å lande. På å tenke nøye igjennom mine egne verdier og veivalg. Hvor er jeg? Hvor vil jeg? Hvilken retning ønsker jeg at livet skal ta? Hvilke mennesker ønsker jeg å ha nær meg på livets videre ferd?

Det har føltes som om hodet og hjertet og sjelen har vært i en omorganiseringsprosess, eller en byggeplass, om jeg skal bruke den metaforen. Nå er det nye bygget i ferd med å bli klart. Og det er et ganske flott bygg! Jeg vet at jeg definitivt ønsker å vie enda mer av min tid på å formidle de verktøyene jeg brenner så for; hvordan vi ved hjelp av teknikker innen mindfulness og stressmestring kan ta aktive valg og velge et liv med mindre stress, mer i takt med egne verdier, og økt livsglede og energi. Fordi de virker, og fordi mindfulness endrer liv. Jeg har opplevd den kraftige transformasjonen som skjer med mennesker som starter en mindfulnesspraksis mange ganger, og det er like rørende og magisk hver eneste gang!

Jeg har valgt å kalle meg for Mindfulness Coach. Det er ikke en beskyttet tittel, men jeg synes den favner de aspektene jeg bruker i min tilnærming til å inspirere andre mennesker til å finne tilbake til sin egen kraft, og å leve det livet de egentlig ønsker. Jeg har snakket med mange mennesker dette året, og jeg senser en kollektiv lengsel etter et roligere liv. Hjemmetilværelsen har ikke bare vært tøff, mange har fortalt meg om refleksjoner om livene sine, og at de ikke ønsker å hoppe inn igjen i alt stresset de hadde i livene sine før koronaen. «Jeg skal ikke tilbake til hamsterhjulet», sa ei jeg snakket med.

Mindfulness er for meg en livsstil, og den røde tråden gjennom hele min tilværelse. Coaching er en metode som handler om å hjelpe andre mennesker å finne og å frigjøre sitt eget, uendelige potensiale. Jeg tror alle mennesker har de ressursene og mulighetene de trenger for å utvikle seg og oppnå sine mål, og at alle har svarene inni seg. Men at oppvekst, traumer (som ikke alltid trenger å være «traumer med «stor t» – det å bli emosjonelt avvist som barn skaper f.eks også traumer), og det å prøve å tilpasse seg det vi tror samfunnet forventer av oss, skaper hindringer for oss selv. Alt dette vil jeg komme tilbake til i detalj.

Coaching handler om å stille gode, strukturerte spørsmål som gjør at den du coacher finner frem til sitt eget potensiale og sine svar. Jeg pleier å si at min jobb er å stille gode spørsmål, gå ved siden av, og å heie, støtte, utfordre og veilede, og på den måten være med og finne det gullet og den kraften alle mennesker har inni seg. Det er like fantastisk hver eneste gang det skjer! Jeg er serfifisert instruktør i mindfulness-based coping, og har flere kurs innen coaching og andre samtaleverktøy som motiverende intervju og løft- metodikk. Disse bruker jeg daglig som jobbkonsulent, og jeg har hatt flere tusen timer med samtaler med mennesker i endringsprosesser gjennom min jobb.

Jeg har altså tenkt å satse videre. Jeg har brukt tid på å lage et nettkurs med tittelen «Bli din egen Mindfulness Coach», som jeg skal lansere etter påske. I kurset vil jeg lære bort mine beste verktøy for hvordan man ved hjelp mindfulness og coaching kan leve et liv som er mer i takt med egne verdier, mer indre ro, og mer livsglede. Der du kan finne tilbake til deg selv, din egen kraft, og den du er ment å være. Kurset passer også for de som ønsker å lære verktøy som kan brukes for å hjelpe andre innen Mindfulness Coaching. Kurset vil bestå av seks moduler med kompendier til hver modul, ukentlige nettbaserte forelesninger, flere filmsnutter og i tillegg en-til-en oppfølging. Jeg vil komme tilbake med mer informasjon om nettkurset.

I tillegg ønsker jeg å fortsette å holde foredrag. Jeg holder foredrag med utgangspunkt i «Diagnose: Flink pike», som både er min historie om å bli sykemeldt på grunn av stress, og hvilke verktøy jeg brukte på veien tilbake. Mine foredrag er en blanding av historiefortelling og konkrete tips, og jeg får tilbakemeldinger om at jeg formidler temaene med varme, åpenhet og humor. Jeg får også høre at jeg er en behaglig og kunnskapsrik formidler. I tillegg har jeg foredrag om kommunikasjon og hersketeknikker. Jeg skreddersyr mine foredrag, og tilpasser dem til det mine oppdragsgivere ønsker og har behov for. Dette er ofte noe vi diskuterer i forkant.

Og så, til slutt… har du sett den utrolig lekre logoen jeg har fått?

Dyktige Anette Boge på DesignStrek har vært en tålmodig og kreativ støttespiller i prosessen med å finne ny logo og design til firmaet mitt. Bilder er tatt av Magnus Østebrød, han har også hjulpet meg å lage noen filmer, og vi har planer om å lage flere.

Symbolet her er fra Hjertechakraet. Jeg har valgt det av flere grunner. I yoga og meditasjon tror man at mennesker har syv energisentre, eller chakraer. Disse chakraene representerer ulike områder av våre liv som gir oss energi, eller som vi må jobbe ekstra med dersom området er blokkert. For meg har hjerteckakraet alltid betydd noe ekstra. Jeg har måttet bruke tid på å heale mitt eget hjerte. På å våge å åpne det opp, våge å tro at jeg er verdt å være glad i for den jeg er, og for å kunne tilgi og elske. Hjertechakraet handler om betingelsesløs kjærlighet. Til oss selv og andre. Livet gir oss ulike utfordringer og hindringer, og for meg har hjertechakraet representert områdene jeg har måttet jobbe meg dypt og grundig inn i. Hjertechakraet handler også om vår evne til å skape dype relasjoner med andre, om å knytte seg til mennesker og om å utvikle vår empati, aksept og å forløse vårt uendelige potensiale. Jeg ønsker, som Mindfulness Coach, å berøre andres hjerter. Å skape dype relasjoner, og å få veilede andre på veien mot det livet de ønsker å leve.


Som en kuriositet er mørkegrønn min favorittfarge. Og hjertechakraet er mørkegrønt. Jeg synes at symbolet kan minne om en U (for Unn), en T (for Therese) og om yogaøvelsen Standing Bow (Dancers Pose), som er min favoritt – yogaøvelse. Valget av symbol er derfor nøye vurdert og uttenkt.


Jeg gleder meg til å fortsette på veien min som Mindfulness Coach, og dersom du ønsker å vite mer om mine foredrag eller nettkurs, så ta gjerne kontakt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..